
1 
 

Sick Leave Policy Frequently Asked Questions (FAQs)1 

June 22, 2017 

(Revised August 11, 2017) 

Effective July 1, 2017, the University of Chicago will implement a new Sick Leave Policy, HR 
Policy 512, which has been revised to comply with the Chicago Paid Sick Leave Ordinance. The 
new Sick Leave Policy will make paid sick leave (PSL) available to some employees who have not 
previously had it, including non-benefits-eligible staff employees and non-benefits-eligible 
academic appointees, temporary employees, seasonal employees and student employees. The 
new policy will also expand the permissible uses of PSL for employees, including benefits-
eligible employees who already have PSL. 
 
For information about leave benefits applicable to faculty, benefits-eligible academic 
appointees and postdoctoral researchers, please see the Handbook for Faculty and Other 
Academic Appointees and the Postdoctoral Researcher Policy Manual. 
 
If you have questions about the new Sick Leave Policy not answered here, please contact 
Employee & Labor Relations at elrelations@uchicago.edu. 
 
Overview of the Chicago Paid Sick Leave Ordinance 
 
The Chicago Paid Sick Leave (PSL) Ordinance, which takes effect on July 1, 2017, requires 
employers in Chicago to grant “Covered Employees” (as defined in the PSL Ordinance) at least 
one hour of paid sick leave for every forty hours worked.  The PSL Ordinance also permits 
employees to use sick leave for illnesses or medical appointments for themselves or family 
members, including anyone related by blood or those whose relationship with the employee is 
“the equivalent” of a family relationship. 
 
To read a press release on the PSL Ordinance from the City of Chicago, click here. 
To read the PSL Ordinance, click here. 
 

General Questions 

 
Q1: What is the Chicago PSL Ordinance? 

A1: The text of the PSL Ordinance is available at the City of Chicago Office of the City Clerk’s 

website, here.  

                                                           
1 These FAQs are for clarification and illustration purposes only.  In the event of a conflict between FAQs and the 
University Sick Leave Policy or applicable Handbook, the applicable Policy will control.  These FAQs are subject to 
change by the University. In the event that the City of Chicago or a court delays enforcement of the Chicago PSL 
Ordinance, the University reserves the right to delay implementation of the new policies. 

http://provost.uchicago.edu/handbook/life/leaves
http://provost.uchicago.edu/handbook/life/leaves
http://provost.uchicago.edu/handbook/research/postdoctoral-researcher-policy-manual
https://www.cityofchicago.org/city/en/depts/mayor/press_room/press_releases/2016/june/Allow-Workers-to-Earn-Sick-Days-to-Strengthen-Protections-for-Working-Chicagoans.html
https://chicago.legistar.com/LegislationDetail.aspx?ID=2688219&GUID=CAFDC647-4F3F-4CE6-90D0-101B4728A10A
https://chicago.legistar.com/LegislationDetail.aspx?ID=2688219&GUID=CAFDC647-4F3F-4CE6-90D0-101B4728A10A
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Questions About Eligibility and Accrual 

 

Q2: Who will become eligible for PSL under the new Sick Leave Policy? 

A2: Most benefits-ineligible staff employees, benefits-ineligible academic appointees, 

temporary and seasonal employees and student employees will become eligible for paid 

sick leave (PSL) under the new policy.  

Q3: When do employees begin to earn PSL? 

A3: Individuals not previously eligible for PSL who are employed at the University of Chicago 

on July 1, 2017 will begin to accrue PSL on that day. Employees hired after July 1, 2017 

will begin to accrue PSL on their date of hire. 

Q4: How much PSL will employees earn? 

A4: See below: 

A. Hourly-paid (FLSA nonexempt) non-benefits-eligible staff employees, temporary 

employees, seasonal employees or student employees: one hour of PSL for every 

40 hours actually worked.  

B. Monthly-paid (FLSA exempt) non-benefits-eligible staff employees, temporary 

employees, seasonal employees or student employees: one hour of PSL for every 

40 hours worked, based on their regular weekly schedule in the University’s HR 

Information System (Workday). 

C. Non-benefits-eligible academic appointees: five hours of PSL in every month in 

which they work or are paid by the University. 

Note that benefits-eligible staff employees will continue to accrue 10 days of sick leave per year 

under the University’s Sick Leave Policy.  The PSL Ordinance does not change this accrual rate. 

Q5: What is the maximum amount of PSL an employee can accrue? 

A5: Sick leave accrual for non-benefits eligible staff, temporary staff, seasonal staff, and 

student employees is not capped, but such an employee can earn no more than 40 

hours of PSL per year, and can carry over no more than 60 hours of PSL from one year to 

the next.  

Q6: Can an employee carry PSL over from one year to the next? 

A6: Yes. 

Benefits-eligible staff: may carry over PSL from year-to-year without limitation. 
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Non-benefits eligible staff, non-benefits eligible academic appointees, temporary staff, 

seasonal staff, and student employees:  may carry over up to 60 hours of PSL from one 

year to the next.  The year for PSL purposes is each January through December.   

Q7: When an employee leaves the University, will she or he be paid for accrued, unused 

PSL? 

A7: No, employees will not receive pay for accrued, unused PSL when their University 

employment.  There is one exception: if an employee is re-hired by the University within 

30 days of leaving University employment, s/he will have her/his PSL bank restored. 

Q8: When an employee changes from one University job to another, will her or his PSL be 

available to use in the new job? 

A8: Yes, an employee who changes from one University position to another without a break 

in University employment will be able to use PSL earned in the prior position, subject to 

accrual limits applicable to the new position, if any.  For example, a benefits eligible staff 

employee who transfers to a non-benefits-eligible, temporary, seasonal or student 

employee position may retain a maximum of 60 hours of her or his accrued, unused sick 

leave.  

 

Questions About Use of PSL 

 

Q9: When can an employee begin to use PSL? 

A9: Nonexempt employees: A nonexempt employee may use PSL once she or he has 

accrued at least 1/2 hour of PSL.  

Exempt employees: An exempt employee may use PSL once she or he has accrued at 

least one full day of PSL. 

Please refer to the minimum use increments in question 14 below.   

Q10: For what purposes can an employee use PSL? 

A10: In summary, an employee may use PSL when: 

A. He or she is ill or injured and wishes to receive medical care, treatment, 

diagnosis, or preventive medical care; 

B. A member of his or her family is ill or injured, or to care for a family member 

receiving medical care, treatment, diagnosis, or preventive medical care; 

C. He or she, or a member of his or her family, is the victim of domestic violence or 

a sex offense (as defined by Illinois law); or 
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D. The University is closed by order of a public official due to a public health 

emergency or he or she needs to care for a child whose school or place of care 

has been closed by order of a public official due to a public health emergency. 

Q11: Who is a “family member” for whom an employee may use PSL? 

A11: An employee’s child, legal guardian or ward, spouse under the laws of any state, 

domestic partner, parent, spouse or domestic partner’s parent, sibling, grandparent, 

grandchild, or any other individual related by blood or whose close association with the 

employee is the equivalent of a family relationship. A child includes not only a biological 

relationship, but also a relationship resulting from an adoption, step-relationship, 

and/or foster care relationship, or a child to whom the employee stands in loco parentis. 

A parent includes a biological, foster, stepparent or adoptive parent or legal guardian of 

an employee, or a person who stood in loco parentis when the employee was a minor 

child.   

Please note that this definition of “family member” applies only to Sick Leave Policy 512, the 

Handbook for Faculty and Other Academic Appointees and the Postdoctoral Researcher 

Handbook and not to other University policies or benefits referencing Family Members or similar 

terminology.  

Q12: How much advance notice must an employee provide before using PSL? 

A12: Employees are responsible for following their unit’s sick leave rules, including rules 

about calling in sick. When the need is foreseeable, the employee should notify their 

unit seven days in advance when possible.   

Q13: Can the University require an employee who uses PSL to provide a doctor’s note? 

A13: Yes, if an employee is absent for more than three consecutive work days, the University 

may require the employee to provide certification from a licensed health care provider 

who treated the employee or the employee’s family member. 

Note that different rules regarding doctor’s notes may apply to employees subject to a collective 

bargaining agreement (CBA). Please consult the appropriate CBA before requiring a doctor’s 

note. 

Q14: What is the minimum increment of PSL an employee may use? 

A14: Nonexempt employees: Accrued sick leave must be used in increments of at least 30 

minutes.  A non-exempt employee will have accruals deducted on an hour-for-hour 

basis.  

Exempt employees: absences of less than one full day are neither to be charged to 

accumulated PSL, nor to be deducted from pay. Exempt employees who use PSL to be 

paid while granted time off under FMLA may have sick leave accruals deducted on an 
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hour-for-hour basis.   Sick leave use for an exempt employee is based on the employee's 

average scheduled hours per day. An exempt employee who takes a full-day absence 

will have accruals deducted at a rate equal to the employee’s average scheduled hours 

per day for each day of sick leave taken (e.g., for an employee who is regularly 

scheduled to work 37.5 hours per week, a PSL day equals 7 hours, 30 minutes). 

Q15: What is the most PSL an employee can use in a year? 

A15: An employee may use up to 60 hours of PSL in one year.  This limitation does not apply 

to benefits-eligible employees. 

Q16: Does the new Sick Leave policy apply to University employees who work outside of 

Chicago? 

A16: Yes. Work location will not affect eligibility for paid sick leave under University policy.  

Q17: If an employee holds more than one job, can she or he use PSL accrued in one job to 

take PSL on another job? 

A17: Yes, employees with more than one PSL-eligible job may use accrued PSL in any of their 

PSL-eligible jobs. 

 

Academic Appointee-Specific Questions 

 

Q18: How much PSL will non-benefits-eligible academic appointees earn? 

A18: Non-benefits-eligible academic appointees will earn five hours of PSL in every month in 

which they perform compensable duties or are paid by the University. 

Q19: If an academic appointee teaches two courses in a given quarter, will she or he earn 

additional PSL for each course taught? 

A19: No. Non-benefits-eligible academic appointees earn five hours of PSL in each month in 

which they perform compensable duties or are paid by the University regardless of the 

number of courses taught. 
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Questions for Benefits-Eligible Staff Employees 

 

Q20: Does the new Sick Leave Policy affect benefits-eligible staff employees? 

A20: Because benefits-eligible staff employees already accrue more sick leave than required 

by the PSL Ordinance, the new policy will not affect their sick leave accruals.  However, 

in accordance with the PSL Ordinance, the new policy expands the allowable uses for 

sick leave as noted in question/answer 10 above. 

Questions for Students 

 
Q 21: Does the ordinance affect students with research or teaching roles? 
 
A21: Student positions that are pedagogical/academic in nature, including most research and 

teaching roles, are not subject to the PSL Ordinance and are already permitted to take 
time off due to illness without impact to funding. 

 
Q22: Which student positions are newly eligible to take time off due to illness? 
 
A22 Student employees who will be eligible for PSL under the new policy include clerical, 

support, and work-study roles. 
 
 


